top of page

V maďarskej metropole hovoril Štefan Kassay o príprave konferencie Nová Európa

Profesor Štefan Kassay sa na pracovnom výjazde v Budapešti stretol s dvomi nastávajúcimi účastníkmi medzinárodnej konferencie Nová Európa. S maďarským kozmonautom Bertalanom Farkasom hovoril o príprave tohto mimoriadneho podujatia, zaradeného aj do programu aktivít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.


Štefan Kassay, ktorý je prezidentom konferencie Nová Európa budúcim účastníkom reprezentujúcich krajinu našich južných susedov priblížil hlavné myšlienky a tézy konferencie, ktorá si kladie za cieľ hľadať odpovede na otázky, týkajúce sa spoločenských, politických a hospodárskych premien v Európe, v kontexte s ostatným vývojom v Európskej únii ovplyvneným migračnou vlnou, zmenou hospodárskych a sociálnych pomerov, bezpečnostnými rizikami i hrozbou terorizmu na starom kontinente.

Originálna zvuková stopa v maďarskom jazyku.

Ako uviedol: „13. októbra sa na Smolenickom zámku zídu predstavitelia vlády, bývalí prezidenti, politici, diplomati, akademici, podnikatelia a predstavitelia hospodárstva a priemyslu zo strednej Európy. Som potešený, že svoju záštitu nám udelil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a účasť ako rečníci už prisľúbili Lech Wałęsa, Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster, Tibor Gašpar, Jozef Makúch a ďalší významní predstavitelia.“


Prvý maďarský astronaut, generál stíhacieho letectva vo výslužbe Bertalan Farkas sa v rozhovore vrátil k autentickým momentom spred vyše troch desiatok rokov, ktoré uplynuli od jeho letu do vesmíru. Akcentoval hlavne pokroky vedeckého výskumu a výsledky vedy, ktoré sa stali reálnymi vďaka astronautike a dnes sú bežne využiteľné v civilnom živote. Bývalý veľvyslanec Maďarska na Slovensku a v Česku Jenő Boros opísal svoje postrehy z obdobia 9 rokov, kedy pôsobil na zastupiteľských úradoch v Prahe a Bratislave. Vyjadril potešenie, že sa Nadácia profesora Štefana Kassaya spolu s Európskou akadémiou vied a umení zhostila úlohy organizátora veľkého projektu medzinárodnej konferencie o budúcnosti starého kontinentu.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page